Max

7 december 2017 aan het begin van de avond kregen wij het vreselijke bericht dat ons nog jonge paard van 2,5 jaar een hele nare wond aan zijn achterbeen had opgelopen. De wond was enorm, het bot zichtbaar en de huid aan alle kanten los. Om 21.00 ging Max de operatie kamer in van Paardenkliniek Hollands Kroon in. De wond is zorgvuldig schoongemaakt en de overgebleven stukken huid zijn zo goed mogelijk tegen elkaar aangehecht.

De operatie was goed verlopen alleen bleek er na enkele dagen toch een bacterie in het bot te zijn geslagen. Antibiotica kuren zijn toegediend maar desondanks leek niets meer te helpen. De oorlog in het been moest gewonnen worden. Tijdens de Kerstdagen was zijn toestand zo slecht dat we niets meer konden doen dan er voor hem zijn. Met morfine als pijnstiller zijn we die dagen doorgekomen.

Herstel

Tot 31 december, het herstel trad langzaam in. Een herstel wat uiteindelijk 11 lange maanden zou gaan duren. De wond bleef lange tijd groot en open. In mei mocht Max eindelijk sinds maanden weer even onder begeleiding naar buiten in de paddock. De blijdschap was van korte duur, tijdens het rollen tikte hij heel even tegen het plekje aan en wat in eerste instantie een klein open plekje leek was drie dagen later weer een behoorlijke open wond.

Alle registers zijn door Paardenkliniek Hollands Kroon en Aqua Dynamics opengetrokken om er voor te zorgen dat het weefsel goed doorbloed zou raken en vooral stevig. Je kan namelijk onder de huid en ook niet op een foto goed zien hoe (gezond) het weefsel is. De revalidatie bestond uit laserbehandelingen, bewegen, longeren, en dit alles gecontroleerd ( en dat voor een 3-jarige, die eigenlijk alleen maar naar buiten wilde).

Wij zijn nu bijna een jaar verder maar we kunnen stellen dat door alle kennis van het team Paarden Kliniek Hollands Kroon en Aqua Dynamics inclusief alle goede (na)zorg enaansluitend revalidatie op maat (en dat onder 1 dak!) Max nu klaar is voor de volgende stap. Hij kan ingereden worden.Wie had dat een jaar geleden gedacht!